Jucariile sunt cele mai importante obiecte din procesul de invatare al celor mici. Daca le alegem corect, atat tinand cont de varsta cat si domeniile de interes ale celui mic, acestea il vor ajuta sa se dezvolte armonios si sa invete foarte repede. In articolul de azi vom vorbi despre cum se dezvolta cei mici cu ajutorul jocurilor puzzle si care sunt beneficiile acestora.

Avand in vedere era tehnologica in care ne aflam, tot mai multi parinti opteaza pentru jucarii ultramoderne, sofisticate sau chiar doar pentru jocuri pe telefon sau tableta. Cu siguranta si acestea ii vin in ajutor celui mic in procesul de invatare, insa nimic nu functioneaza mai bine decat jucariile clasice.

Jocurile puzzle sunt activitati complexe, care presupun rabdare, concentrare si reflectie. Acest joc foloseste si dezvolta abilitatile manuale, orientarea in spatiu, atentia, cunoasterea culorilor, capacitatea de a observa si intuitia copiilor. Copii incep sa exploreze lumea inca de la varste foarte fragede. Pentru ca devin din ce in ce mai curiosi, au nevoie tot timpul de noi provocari. Puzzle sunt jocurile perfecte din acest punct de vedere, deoarece mereu vin cu noi provocari si nivele diferite de dificultate.

Sa vedem care sunt beneficiile acestui tip de joc si cum ii ajuta pe cei mici in procesul de dezvoltare:

1. Dezvoltarea si ajustarea motricitatii

Atunci cand rezolva un puzzle, cei mici se folosesc de maini si degete pentru a prinde fiecare piesa si a o aseza in singurul loc in care aceasta se potriveste. Aceasta activitate este importanta si benefica pentru ca cel mic sa isi dezvolte dexteritatea muschilor de la maini si degete.

Motricitatea fina sta la baza abilitatii de a scrie si de a prinde diferite obiecte. Exersarea acesteia incepe inca din primii ani de viata. Atunci cand cel mic incepe sa se joace cu jucarii de tip puzzle va incepe sa isi dezvolte aceasta abilitate. Si astfel sa se pregateasca pentru perioada in care va invata sa scrie.

2. Dezvoltarea abilitatii de a rezolva probleme

Puzzle este in sine, un joc de gandire. Ceea ce inseamna ca cei mici trebuie sa fie atenti la detalii, sa observe si sa evalueze piesele si sa gaseasca locul potrivit pentru fiecare. Spre deosebire de jocurile de tip caramizi sau cuburi colorate, unde cel mic poate sa aseze in mai multe feluri piesele si jocul are mai multe solutii de rezolvare, jocurile de tip puzzle ofera o singura varianta corecta.

Astfel, copilul va trebui sa incerce ori de cate ori este nevoie pentru a gasi singurul loc in care piesa de puzzle se potriveste cu adevarat. Pe langa toate aceste beneficii cu ajutorul acestui tip de joc cei mici simt formele si materialele. Astfel pot sa aprecieze distante si isi folosesc orientarea in spatiu.

3. Dezvoltarea increderii in sine

Atingerea obiectivelor aduce satisfactie si adultilor, iar pentru copii este si mai satisfacator. Un copil care depune efort sa rezolve si sa termine un puzzle interactiv, cu siguranta cand la final va vedea imaginea de ansamblu va fi nespus de bucuros. Astfel, ii va creste increderea in sine si va fi dornic sa rezolve cat mai multe provocari pentru ca la final sa simta tot timpul aceeasi satisfactie.

4. Dezvoltarea memoriei

In timp ce incearca sa rezolve puzzle-ul cel mic trebuie sa memoreze formele pieselor care nu s-au potrivit. Pentru a le putea potrivi mai tarziu in spatiile ramase disponibile. Astfel va trebui sa gaseasca piesele potrivite si sa le deosebeasca de cele care nu se potrivesc.

5. Dezvoltarea rabdarii si a perseverentei

Incercarea de a rezolva un puzzle poate fi extrem de frustranta, mai ales pentru cei mici. Piesele nu se potrivesc din prima, iar cei mici au nevoie de multa rabdare si multe incercari pana sa gaseasca singurul loc in care se potriveste piesa. Tocmai din aceste motive, puzzel-ul este un joc care il invata pe cel mic sa isi gestioneze emotiile, sa aiba rabdare si sa nu se dea batut in fata obstacolelor si a provocarilor.

Indicat este sa incepeti cu puzzle-uri simple, din 4, 6, 9 piese si dupa rezolvarea acestora de mai multe ori sa cresteti nivelul de dificultate. Achizitioneaza puzzle-uri cu animatii care sa ii atraga atentia celui mic si care sa il impulsioneze sa isi doreasca sa rezolve jocul.

Acum ca ai aflat cum se dezvolta cel mic cu ajutorul jocurilor puzzle, hai in magazinul nostru online si achizitioneaza puzzle-ul potrivit pentru varsta si interesele celui mic!

Pin It on Pinterest

Recomandă articolul