Implicarea părinților în jocuri de construit este foarte importantă pentru cel mic. Timpul petrecut împreună, jucându-vă, este timp de calitate, în care aveți posibilitatea să vă cunoașteți mai bine, reciproc. Îi oferiți copilului, astfel, o stare de bucurie, relaxare și sentimentul că activitatea lui este la fel de importantă ca a adulților din casă. Este suficient să petreceți și 15-30 de minute împreună, dar să fie timp dedicat exclusiv copilului și jocului, fără telefoane, fără întreruperi.

jocuri de construit

Jocuri de construit. Care sunt avantajele lor?

În ceea ce privește jocurile de construit, veți fi surprinși să observați că ele cuprind o gamă largă de activități foarte distractive și pentru cei mici, dar și pentru cei mari. La Zazu Toys veți găsi multe jocuri de construit, pentru distracția întregii familii.

 

Acestea sunt potrivite pentru copiii aflați încă la vârsta bebelușiei  (9-10 luni) și până la 7 ani sau chiar mai mult. Din această categorie fac parte puzzle-urile, jocurile domino, diferite jucării cu forme de sortat etc. Jucăriile de acest tip sunt foarte utile pentru dezvoltarea coordonării mâini-ochi, dar și pentru dezvoltarea motricității fine a degetelor și mâinilor. Mâinile sunt printre cele mai importante „instrumente” cu care copiii descoperă lumea. Dezvoltarea armonioasă a motricității este în strânsă legătură cu dezvoltarea creierului și a gândirii. Așadar, este foarte important să-i lăsăm pe copii să-și folosească cât mai mult mâinile în activitățile de zi cu zi. Lăsați-i să exploreze, să simtă texturi, să apuce, să înșurubeze etc.

De asemenea, copiii învață formele geometrice de bază, noțiuni precum „mai mare” și „mai mic”, culori. Își pun creativitatea și imaginația în joc, descoperă că folosindu-se de aceleași forme pot crea lucruri diferite (în cazul jocurilor de construcție) etc.

Tot cu ajutorul jocurilor de construit, puteți face și alte activități matematice cu cel mic: precum numărat, adunat, scăzut. Jocurile, deși sunt făcute pentru un scop anume – precum cel de a construi -, pot fi exploatate la maximum pentru a trage din ele cât mai multe avantaje. Nu vă limitați niciodată doar la un singur lucru pe care îl puteți face. Implicați copilul și provocați-l să vă arate și alte utilizări ale unui joc. De exemplu, cu piesele unui joc de domino se pot construi căsuțe, mașinuțe și orice altceva își dorește/imaginează copilul.

Tot jocurile de construit vor testa răbdarea și perseverența celor mici. E nevoie de atenție și calm, atunci când construiești ceva. Trebuie să fii atent, perspicace și să fii pregătit să o iei mereu de la capăt, dacă turnul tău de cuburi, spre exemplu, se prăbușește brusc.

Tot cu ajutorul jocurilor de construit, puteți testa nivelul de competitivitate a copilului. Începeți un joc de tipul „cine poate construi cel mai înalt turn?” și observați cum se comportă copilul atunci când e pus în fața unei situații de competiție, cum face față presiunii de a fi mai bun sau de a nu reuși din prima să câștige.

Socializare și colaborare. Atunci când se joacă împreună cu părinții sau alți copii, cei mici sunt obligați să socializeze și să colaboreze pentru a reuși să construiască ce și-a propus. Este și o modalitate de a învăța copilul să accepte și să ofere ajutor, să împartă, să negocieze, să argumenteze de ce soluția propusă de el este mai bună etc.

Prin joc, fără să-și dea seama, copilul învăță foarte multe lucruri despre el însuși și despre ceilalți. Învăță să se adapteze la situații sociale diferite, pe care le va întâlni ulterior și în viața de adult: lucru în echipă, colaborarea la locul de muncă, postura de leader sau de subordonat etc. De aceea, în timpul jocului, cu calm, și în virtutea distracției pe care o aveți împreună, profitați să educați și să corectați comportamentele copilului. El nu le va resimți ca pe ordine, ci ca pe reguli ale jocului și vor fi mai ușor de asimilat și urmat.

De ce să alegi jocuri de la Zazu Toys?

Pentru că sunt jucării ecologice, extrem de rezistente la folosință îndelungată. Sunt genul de jucării prietenoase atât cu cel mic, cât și cu mediul înconjurător. Inspirația pentru designul jucăriilor pornește de la o atentă cunoaștere a nevoilor fiecărei vârste, fiind concepute special pentru dezvoltarea și educarea celor mici.

Jucăriile din lemn sunt importate de la firme europene cu experiență în realizarea lor, majoritatea provenind din Germania. Calitatea pe care o au este superioară jucariilor din plastic sau pluș. Pentru a fi la curent cu cele mai noi jucării din lemn pentru copiii de toate vârstele, vă invităm șă ne urmăriți și pagina oficială de facebook.

Pin It on Pinterest

Recomandă articolul