Copiii învață cel mai bine prin imitarea acțiunilor adulților, iar câteva jocuri de rol bine alese pentru ei îi pot învăța foarte multe abilități sociale, comportamente și pot duce la conturarea pasiunilor și a hobby-urilor de mai târziu.

Jocurile de rol sunt cu atât mai interesante pentru cei mici, cu cât le permit să-și exercite imaginația și creativitatea, să se erijeze și ei în rolul de adulți. Mai mult decât atât, în funcție de ce jocuri de rol ați ales, copilul se poate juca singur sau vă puteți implica și voi, ca părinți, îm această activitatea distractivă. E o oportunitate de a petrece timp frumos împreună și de a face o analiză a copilului dumneavoastră.

Jocuri de rol. Avantaje

Fie că optați pentru o bucătărie, pentru un instrument muzical sau pentru o căsuță de păpuși ori o trusă medicală, copilul va avea posibilitatea să se pună „în papucii” diferitelor personaje.

Jocul de rol presupune folosirea limbajului, atât verbal cât și non-verbal. Este o modalitate amuzantă pentru cei mici de a-și exersa și îmbunătăți vocabularul, de a învăța cuvinte noi, dar și de a înțelege mai bine diferite mesaje non-verbale (ex. plăcerea de a gusta din prăjitura pe care a pregătit-o cu multă trudă în bucătărioara lui de jucărie etc.). De fiecare dată când vă jucați, indiferent de tema jocului, profitați să introduceți copilului termeni noi în vocabular: ustensile medicale sau de bucătărie, denumiri de unelte (dacă vă jucații de-a meșterii) sau de instrumente muzicale ori mobilier, denumiri de hăinuțe dacă vă jucați cu o căsuță de păpuși etc.

Jocul de rol le permite  să petreacă timp de calitate singuri, folosindu-și imaginația. Se pun în pielea artiștilor, cântă pe scenă, creează versuri și linii melodice amuzante și distractive, a unui maestru bucătar sau brutar, pregătind preparate delicioase, ori în rolul mamei care își îngrijește păpușile și căsuța lor. Este și aceasta o modalitate de empatie, care se dezvoltă prin cel mai frumos mod cu putință: joaca. Iar adulții pot observa cum percep cei mici activitatea celor mari și cum o înțeleg.

Ajută la dezvoltarea stimei de sine. Multor copii le place să fie în centrul atenției și apreciați, mai ales de către părinți și persoanele apropiate, iar prin intermediul jocurilor de rol reușesc să facă aceste lucruri. Mai mult decât atât, dacă jocul de rol implică mai mulți participanți, copilul învață socializeze și să colaboreze cu partenerii săi de joacă.

Lista beneficiilor poate continua. Este important, chiar dacă lăsați copilul să se joace singur, să interveniți atunci când simțiți nevoie să corectați comportament, cuvinte etc. Sunt, în fond, niște jocuri educative și trebuie să-și îndeplinească rolul de a-l ajuta pe copil să cunoască lumea și mediul înconjurător.

Exemple de jocuri de rol: truse medicale, truse de scule, seturi de croitorie, bucătării și căsuțe de păpuși, instrumente muzicale, seturi poliție/pompieri etc.

Iată câteva jocuri de rol minunate pe care le găsiți la noi

De ce să alegi jocuri de rol de la Zazu Toys?

Pentru că sunt jucării ecologice, extrem de rezistente la folosință îndelungată. Sunt genul de jucării prietenoase atât cu cel mic, cât și cu mediul înconjurător. Inspirația pentru designul jucăriilor pornește de la o atentă cunoaștere a nevoilor fiecărei vârste, fiind concepute special pentru dezvoltarea și educarea celor mici.

Jucăriile din lemn sunt importate de la firme europene cu experiență în realizarea lor, majoritatea provenind din Germania. Calitatea pe care o au este superioară jucariilor din plastic sau pluș.

Pentru a fi la curent cu cele mai noi jucării din lemn pentru copiii de toate vârstele, vă invităm șă ne urmăriți și pagina oficială de facebook.

Pin It on Pinterest

Recomandă articolul