Despre jucării montessori și despre ce presupune pedagogia montessori am tot vorbit. Indubitabil, tehnicile propuse de Maria Montessori sunt extrem de utile și vin în ajutorl părinților care aleg acest model de educație. Astfel vom mai stărui pe acest subiect și vom continua să avem în vedere jocuri montessori pe care le puteți face acasă cu piticii voștri, tocmai pentru că acestea s-au dovedit extrem de utile pentru dezvoltarea celor mici.

Jocuri montessori: distracția ne educă

Independența. Responsabilitatea și grija pentru propria persoană. Cultivarea independenței la copii este deosebit de importantă și trebuie încurajată de părinți, încă de la cele mai mici vârste. Oferiți copiilor posibilitatea de a se descurca singuri, punându-le la îndemâna lor obiecte utile și jucării, cu care desigur nu se pot răni. Lăsați-i pe ei să decidă cu ce vor să se joace și cât timp alocă activității respective. Dacă cel mic ajunge singur la jucăriile și cărțile sale, atunci nu va fi nevoit să primească ce vrea adultul, ci să-și aleagă singur ce dorește.

Pe lângă libertatea de alegere – importantă pentru înțelegerea noțiunii de independență, puteți apela la diverse jocuri care imită activități uzuale. De exemplu, legume și fructe din lemn, care pot fi tăiate cu un cuțit din lemn, îl vor ajuta pe cel mic să folosească ustensile, să țină corect obiecte în mână și să le folosească în consecință. În timp, copilul va fi capabil să-și pregătească singur o gustare sănătoasă, fără să mai apeleze la ajutorul tău. Desigur, totul sub supravegherea ta.

Igiena corporală și alimentară, activități precum îmbrăcatul și dezbrăcatul, dar și înțelegerea faptului că orice cauză are un efect, că orice problemă are o soluție sunt alte aspecte pe care educația montessori le are în vedere și pe care pune mare accent. În acest sens, sunt utile jocurile de tipul puzzle-urilor (dezvoltă logica, căutarea soluțiilor la o situație dificilă etc.) sau jocurile de rol (ex. cea de părinte prin îngirjirea păpușilor), jocuri de stimularea abilităților precum papuceii cu șireturi la care copilul poate exersa să-și lege singur șireturile etc.

Stârniți-le curiozitatea. Lăsați copiii să exploreze, atât timp cât nimic nu le poate face rău. Panourile senzoriale sunt, în această privință, foarte utile pentru ca cei mici să descopere texturi diferite. Ca să faceți jocul și mai interesant, puteți să le stimulați memoria celor mici cu un joc-memo de tipul „Simte perechea”. Acest joc este potrivit pentru 2-4 jucători. Prin atingerea pieselor se poate afla care suprafață este identică. Marea provocare o reprezintă faptul că trebuie făcut acest lucru cu ochii închiși. Jocul stimulează perceptia diferențiată a diferitelor suprafețe. Conține 10 suprafețe diferite.

Sistemul Montessori are la bază stimularea și dezvoltarea abilităților și a capacităților cognitive, senzoriale și artistice ale copilului, plecând de la faptul că fiecare  este unic în felul său și baza  genetică a fiecăruia diferă de la caz la caz. Prin jocuri și jucării se urmărește stimularea copilului pentru a descoperi lumea din jurul său. În mod similar, se urmărește același țel și prin practicarea de activități care să îi stimuleze curiozitatea, dorința, voința și capacitatea creativă.

Exemple de jocuri montessori de la Zazu Toys

Jucăriile de la Zazu Toys sunt realizate din materiale de cea mai bună calitate, fie că este vorba de jucăriile din lemn provenit din zonele ecologice ale Carpaților, vopselurile utilizate fiind pe bază de apă, fără miros, foarte rezistente la uzură, fie că este vorba de puzzle-urile realizate din carton presat.

Jucăriile din lemn sunt importate de la firme europene cu experiență în realizarea lor, majoritatea provenind din Germania. Calitatea pe care o au este superioară jucariilor din plastic sau pluș.

Pentru a fi la curent cu cele mai noi jucării din lemn pentru copiii de toate vârstele, vă invităm să ne urmăriți și pagina oficială de facebook.

 

Pin It on Pinterest

Recomandă articolul