Alegerea unor jocuri pentru copii trebuie să urmărească dezvoltarea abilităților acestora. Fie că vorbim despre deprinderi sociale, motrice sau cognitive, copilul le învăță pe toate, în primul rând, prin intermediul jocului și al jucăriilor.

Nu este niciun secret că cei mici descoperă lumea prin joc și joacă, de aceea veți observa că toate acțiunile lor sunt un motiv de distracție. Le place în mod deosebit să imite acțiunile adulților și se amuză copios ori de câte ori fac acest lucru.

Jocuri pentru copii – ce abilități dezvoltă și ce avantaje au?

Jocurile dezvoltă motricitatea. Mâinile sunt printre cele mai importante „instrumente” cu care copiii descoperă lumea. Dezvoltarea armonioasă a motricității este în strânsă legătură cu dezvoltarea creierului și a gândirii. Așadar, este foarte important să-i lăsăm pe copii să-și folosească cât mai mult mâinile în activitățile de zi cu zi. Lăsați-i să exploreze, să simtă texturi, să apuce, să înșurubeze etc. Un joc ideal pentru dezvoltarea motricității fine este trusa de scule, de cusut, puzzelul și chiar jocurile de construcție, cu piese în diverse forme și mărimi.

Abilități sociale. Jocurile îi învață pe copii conduite și moduri de exprimare. Trebuie să aveți în vedere că în primele etape ale vieții, copiii învață foarte mult prin imitație și prin puterea exemplului. Așadar, investiți în jocuri precum o bucătărie cu accesorii diverse, truse de meșterit, telefoane etc. Toate acestea îi vor permite celui mic să imite activitățile adultului și își va însuși anumite  moduri de exprimare, de interacționare și de comportament social și individual.

Îi ajută să se dezvolte armonios din punct de vedere fizic. Săritul corzii, datul în leagăn, țopăiala și alergătura de „colo-colo” îi ajută pe cei mici să aibă o musculatură dezvoltată armonios, o inimă puternică, plămâni viguroși și să capete mai multă stailitate, echilibru și chiar încredere în propriile forțe. Citiți mai multe în articolul despre jucăriile de exterior și beneficiile lor.

Ajută la dezvoltarea relațiilor interumane și conturarea personalității. Când te joci singur, ești forțat să te descurci pe cont propriu, să te folosești de toate cunoștințele pe care le-ai acumulat, să faci diverse conexiuni între situații similare. Dacă te joci împreună cu cineva, înveți să cauți ajutor și să ai încredere în ceilalți. Să negociezi și să îți impui punctul de vedere, atunci când crezi că ai dreptate. Este o modalitate ideală pentru părinți de a-și observa copilul (este capabil să negocieze, să asculte, dar și să se impună atunci când este cazul?/poate face față unor cerințe?/poate fi atent? etc.)

Cum să faci față eșecului, dar și cum să nu te lași niciodată învins. Copilul va învăța că sunt momente când lucrurile nu merg așa cum ne dorim, dar perseverența te ajută să duci un proiect până la capăt. Pentru că întotdeauna soluția se află sub ochii noștri, trebuie doar să o căutăm mai bine.

Alte avantaje: dezvoltă creativitatea și imaginația, dezvoltă gândirea logică și matematică, dezvoltă capacitatea de răbdare și perseverență, dezvoltă simțul artistic, dezvoltă simțul empatic etc.

Vezi gama de jocuri pentru copii de la Zazu Toys pentru dezvoltarea abilităților

Jucăriile noastre sunt prietenoase atât cu cel mic, cât și cu mediul înconjurător. Inspirația pentru designul jucăriilor pornește de la o atentă cunoaștere a nevoilor fiecărei vârste, fiind concepute special pentru dezvoltarea și educarea celor mici.

Jucăriile din lemn sunt importate de la firme europene cu experiență în realizarea lor, majoritatea provenind din Germania. Calitatea pe care o au este superioară jucariilor din plastic sau pluș.

Pentru a fi la curent cu cele mai noi jucării din lemn pentru copiii de toate vârstele, vă invităm șă ne urmăriți și pagina oficială de facebook.

 

Pin It on Pinterest

Recomandă articolul