Specialiștii au ajuns la concluzia că joaca folosindu-ne mâinile este deosebit de importantă pentru dezvoltarea creierului. De aceea, trebuie să vă încurajați copiii încă de la cele mai mici vârste să se implic e în activități/jocuri de motricitate fină.

Mâinile sunt printre cele mai importante „instrumente” cu care copiii descoperă lumea. Dezvoltarea armonioasă a motricității este în strânsă legătură cu dezvoltarea creierului și a gândirii. Așadar, este foarte important să-i lăsăm pe copii să-și folosească cât mai mult mâinile în activitățile de zi cu zi. Lăsați-i să exploreze, să simtă texturi, să apuce, să înșurubeze etc. Un joc ideal pentru dezvoltarea motricității fine este trusa de scule, de cusut, puzzelul și chiar jocurile de construcție, cu piese în diverse forme și mărimi.

Motricitatea grosieră (mersul, alergatul, săritul etc.) se dezvoltă fără prea mari bătăi de cap. Însă, în ceea ce privește motricitatea fină, aceasta necesită mai multă atenție din partea adulților, întrucât stă la baza unor activități esențiale în dezvoltarea celor mici, precum: scrisul, desenatul și chiar activități uzuale precum îmbrăcatul, hrănirea etc. Motricitatea fină presupune o bună coordonare mână-ochi, a degetelor, dar și mobilitate articulară.

Motricitate fină: dezvolt-o cu ajutorul jucăriilor

Pentru a-i ajuta pe copii să-și dezvolte motricitatea fină, oferiți-le jucării care implică folosirea cât mai mult a mâinilor și a degetelor, dar care să le testeze și răbdarea și perseverența. Astfel de jocuri pot fi cele de șnuruit sau războaiele de jucărie pentru crearea de bijuterii, ori panouri de învățare a scrisului, dacă vorbim despre copiii mai mari. În ceea ce îi privește pe cei mai micuți, optați pentru jucării motrice, precum: sortatoare cu forme, puzzle-uri din lemn cu sistem de prindere, bancuri de lucru cu ciocănele (copilul trebuie să lovească cu ciocănelul biluțe sau alte forme) etc.

Foarte utile, pe lângă cuburi de construit sau puzzeluri, sunt și trusele de meserii: truse de frizer, truse de scule, truse de medic care conțin diferite accesorii ce presupun folosirea degetelor, a mâinilor, menținerea în echilibru a obiectelor, prinderea corectă a obiectelor (ex. cum se ține corect o foarfecă și care e mișscarea corectă pentru a o folosi) etc.

În afară de jucării, puteți implica copilul în diverse activități care să-i ajute în acest scop. Vă recomandăm să-i puneți să transfere apa dintr-o sticlă, într-alta, să se joace cu aluat sau plastilină, să mute faina dintr-un bol într-un pahar folosind o lingură etc.

De asemenea, încurajați-i pe cei mici să se îmbrace și să se dezbrace singurei, fiind nevoiți să desfacă nasturii de la bluzițe, ori fermoarul de la pantaloni și chiar să-și lege și dezlege singurei șireturile la papuci.

Jucării motricitate fină de la Zazu Toys

Așa cum v-am obișnuit dintotdeauna, în gama noastră de produse găsiți jucării și jocuri ideale pentru a-i ajuta pe micuți să se dezvolte armonios din toate punctele de vedere. În ceea ce privește jucăriilor pentru dezvoltarea motricității fine, iată recomandările noastre. Nu uitați, că în magazinul nostru online găsiți mult mai multe jucării pentru distracția și educarea celor mici.

De ce să alegi Zazu Toys?

Produsele noastre sunt genul de jucării prietenoase atât cu cel mic, cât și cu mediul înconjurător.

Jucăriile din lemn sunt importate de la firme europene cu experiență în realizarea lor, majoritatea provenind din Germania. Calitatea pe care o au este superioară jucariilor din plastic sau pluș.

Pentru a fi la curent cu cele mai noi jucării din lemn pentru copiii de toate vârstele, vă invităm șă ne urmăriți și pagina oficială de facebook.

 

Pin It on Pinterest

Recomandă articolul