Un joc puzzle 3D le va stârni copiilor și mai mult curiozitatea și dorința de a-și demonstra abilitățile de constructori. Un puzzle 3D este cu atât mai interesant, cu cât vine în diverse forme și modele. Puteți opta pentru dinozauri și animăluțe de tot felul sau la puzzle-uri mai complexe, precum corpul uman sau clădiri ingenioase.

Puzzle-urile sunt printre cele mai apreciate jucării educative, atât de către părinți, cât și de către educatori. Acestea dezvoltă gândirea logică și analitică a copiilor. Le oferă, în același timp, și satisfacția jocului și a faptul că au reușit, pe cont propriu, să creeze ceva.

Avantajele unui joc puzzle 3D

Puzzle-urile sunt, în general, jocuri de construcție care îl ajută pe copil să se dezvolte mult din punct de vedere fizic. Și aici ne referim la coordonarea mâini-ochi, îndemânare, motricitate fină etc. Însă, foarte important este impactul pe care un joc puzzle 3D îl poate avea din punct de vedere psihic, cognitiv și emoțional. Iată ce poate învăța copilul:

Ce sunt răbdarea și perseverența

Niciun joc puzzle, fie simplu sau 3D, nu poate fi făcut cât ai bate din palme. Este necesar să fii determinat, să ai multă voință și răbdare. Să perseverezi atunci când nu reușești să găsești piesa potrivită, la locul potrivit. Puzzle-urile sunt jocuri care vă vor ajuta să-i învățați pe copii ce înseamnă emoția lucrului construit prin muncă, dar și valoarea acestuia. Și, cel mai important, că munca și răbdarea îți oferă satisfacții garantate.

Cresc încrederea și stima de sine (iată ce am putut realiza!)

Ce poate fi mai grozav decât un lucrul făcut cu propriile mâini? Fiecare realizare și fiecare succes te ajută să capeți încredere în forțele proprii și să-ți dorești mai mult, de fiecare dată. Astăzi construiești un fluturaș 3D din lemn, mâine poate o căsuță și peste câțiva ani poate vei deveni un arhitect minunat. Joaca este cea care transformă copilul în adultul cu vise și dorințe de mai târziu. Ea stă la baza formării noastre ca oameni, și din punct de vedere profesional și social.

Se dezvoltă: creativitatea, atenția pentru detalii, gândirea logică.

„Piesa asta se potrivește aici sau mai bine aici?”

„Dacă urmează să construiesc o pasăre, înseamnă că piesa asta e mai potrivită pentru aripă, decât pentru cioc…”

„Dacă forma asta are tăietura așa, înseamnă că se potrivește mai bine acolo…”

Atunci când construiești un puzzle, inevitabil cauți răspunsul la niște întrebări legate de rezolvarea lui, care te obligă să faci anumite conexiuni logice și să apelezi la experiențele anterioare.

În plus, multe dintre puzzle-urile 3D sunt alcătuite din piese de lemn nevopsite, ceea ce va permite copilului să-și coloreze noua jucărie după bunul plac și buna imaginație. Așadar, iată un joc complet, pentru îndemânare, creativitate și simț logic.

Alte avantaje importante:

Ajută la dezvoltarea relațiilor interumane și conturarea personalității

Partea frumoasă la puzzle-uri este că sunt jocuri care pot fi jucate de o singură persoană sau de mai multe.

Dacă joci singur, ești forțat să te descurci pe cont propriu, să te folosești de toate cunoștințele pe care le-ai acumulat, să faci diverse conexiuni între situații similare.

Dacă joci împreună cu cineva, înveți să cauți ajutor și să ai încredere în ceilalți. Să negociezi și să îți impui punctul de vedere, atunci când crezi că ai dreptate. Este o modalitate ideală pentru părinți de a-și observa copilul (este capabil să negocieze, să asculte, dar și să se impună atunci când este cazul?/poate face față unor cerințe?/poate fi atent? etc.)

Cum să faci față eșecului, dar și cum să nu te lași niciodată învins

Puzzle-ul impune necesitatea de a căuta și a a găsi soluția potrivită. Uneori, poate dura zile întregi pâna la finalizarea unui joc puzzle 3D, alteori îl poți face imediat. Copilul va învăța că sunt momente când lucrurile nu merg așa cum ne dorim, dar perseverența te ajută să duci un proiect până la capăt. Pentru că întotdeauna soluția se află sub ochii noștri, trebuie doar să o căutăm mai bine.

Voi ce alte avantaje credeți că mai au jocurile puzzle?

 

Pin It on Pinterest

Recomandă articolul